
Voor mijn afstudeeropdracht heb ik gewerkt aan een oplossing voor ouders die hulp nodig hebben bij het gezond en veilig opgroeien van hun kinderen. Veel ouders schakelen direct jeugdhulp in, terwijl er eerst mogelijkheden zijn binnen hun eigen netwerk en het voorliggend veld (gratis en makkelijk bereikbaar voorzieningen die hulp bieden aan ouders, verzorgers en jeugd). Dit zorgt voor onnodige druk op de jeugdhulp en kan problemen verergeren.
Voor dit project heb ik de Design Thinking-methode gebruikt. Dit proces, met vijf fasen – empathize, define, ideate, prototype en test – stelde mij in staat om de behoeften van ouders en jeugdconsulenten écht te begrijpen.
Ik heb gesproken met ouders, jeugdconsulenten en andere betrokkenen. Dit leverde waardevolle inzichten op: ouders voelen vaak schaamte, stress en overbelasting. Veel van hen weten niet waar ze terechtkunnen voor ondersteuning. Zelfs het begrip ‘voorliggend veld’ is bij de meeste ouders onbekend.
Om dit te verbeteren, heb ik op basis van de klantreis, eisenlijst en empathy map een pakket ontwikkeld waarmee ouders op een simpele en toegankelijke manier kennis laat maken met het voorliggend veld: een informatieve folder, een animatievideo en een verbeterde versie van de website. Deze middelen zorgen ervoor dat ouders beter geïnformeerd worden over de juiste stappen die zij kunnen nemen voordat zij jeugdhulp inschakelen.
— OPDRACHTGEVER
De gemeente Zevenaar
— CATEGORIE
Afstudeerproject
Animatievideo
Grafisch Ontwerp
— ROL
Designer
Onderzoeker+Tester
— PROGRAMMA'S
Adobe Illustrator
Adobe Indesign
Adobe Photoshop
Adobe After Effects
Jeugdhulp | Voorliggend veld project
Communicatiemiddelen ontwikkelen voor ouders/verzorgers die hulp nodig hebben bij gezond en veilig opgroeien van hun kinderen



— PROJECT 1: FOLDER FORMAT
Een overzichtelijke folder die ouders informeert over waar ze hulp kunnen vinden. In deze folder staan voorzieningen die toegankelijk zijn voor ouders op thema's, zoals opvoeding, onderwijs, cursussen en . Zo zien ouders in één oogopslag welke mogelijkheden er zijn. De folder is praktisch en visueel aantrekkelijk, zodat de boodschap snel en duidelijk overkomt. Voor het project heb ik een format gemaakt. Hierin geef ik het aan
De
— PROJECT 2: ANIMATIEVIDEO
Een korte, visuele uitleg over het voorliggend veld en hoe ouders eerst hulp kunnen vinden binnen hun eigen netwerk. In de video wordt er een situatie geschetst waarin de ouders zichzelf kunnen herkennen. Er wordt vervolgens oplossing aangeboden. De animatievideo wordt zowel op de social media van de gemeente Zevenaar geplaatst als op de de gemeentelijke website.







— PROJECT 2: ANIMATIEVIDEO
storyboard, klein verhaal
— PROJECT 3: WEBSITE
Een verbeterde websitepagina: Ik heb de pagina’s over jeugdhulp en hulp bij opvoeden samengevoegd tot één overzichtelijke pagina: Hulp en Advies bij het Opvoeden. Hier leg ik helder uit wat de ondersteunende diensten (het voorliggend veld) is en waar ouders hulp kunnen vinden. Ook bevat de pagina handige doorverwijzingen.








— Het proces
Om er achter te komen hoe ouders de website van de gemeente ervaren heb ik gebruik gemaakt van usability tests. Wat bleek? De pagina's ‘jeugdhulp’ en ‘hulp bij opvoeden’ waren verwarrend voor de ouders. Ouders wisten niet goed waar ze terecht konden en er was geen duidelijke verwijzing van jeugdhulp naar het voorliggend veld.
Om dit voorkomen heb ik vervolgens de twee pagina's gecombineerd tot een pagina waarin er duidelijk wordt uitgelegd welke hulp er beschikbaar is en welke stappen ouders kunnen ondernemen. Uit de usability test bleek ook dat de ouders niet bekend zijn met het begrip "voorliggend veld". Het begrijp valt niet onder B1-niveau. Daarom heb ik in dit project zoveel mogelijk op B1-niveau geschreven, zodat alle ouders en verzorgers de informatie goed kunnen begrijpen.
Paper prototype