Het is altijd een wens geweest om een animatievideo te maken met een liedje eronder. Ik wil graag een lyric video creëren die niet alleen de tekst van het liedje weergeeft, maar ook een meeslepend verhaal vertelt met interessante personages. Daarom heb ik me aangemeld voor de minor Digital Media Production. Dit biedt mij de perfecte gelegenheid om mijn kennis op het gebied van animatie verder te ontwikkelen en tegelijkertijd begeleiding te krijgen.

Na uitgebreide onderzoeken en gesprekken met mijn begeleider, heb ik besloten om een animatievideo te maken met als onderwerp de Chinese cultuur/China. Vanwege mijn afkomst en mijn interesse voor de geschiedenis, tradities en de eten van de Chinese cultuur, wil ik graag mijn interesse hiervoor delen door middel van een animatievideo.

The Fate of The Red Ribbon

Animation+Lyric video

— MINOR
Digital Media Production

— CATEGORIE
Storytelling

Animatie
Illustrator​​​​​​​

— ROL
Designer
Conceptbedenker
Storyteller

— PROGRAMMA'S
Adobe After Effects
Adobe Illustrator
Adobe Indesign (voor het verslag)
Adobe Photoshop

— PROJECT 1: ANIMATIEVIDEO


Ik wil graag de kijkers een ander beeld van China geven. China is meer dan alleen de Chinese muur, een Chinese jurk of de draak die de meeste mensen uit het Westen kennen. China heeft een rijk aan legendes en verhalen waarvan er veel zijn verfilmd. In de eerste instantie had ik het idee om een legende verhaal, zoals cowherd and weaver girl, te monteren met een betekenisvol liedje eronder. Maar later besloot ik om iets nog spannends te doen: mijn eigen 'Chinese' verhaal bedenken. Hoe gaaf zou het zijn om je eigen ‘Chinese’ verhaal te bedenken? Ik heb toch de kans gepakt om mijn eigen verhaal te bedenken. Omdat veel van de legende verhalen in het ‘ancient China’ afspelen, leek mij het een goed idee om een beeld van het oude China weer te geven in mijn animatievideo. Hiermee kwam ik op het idee om de setting en de omgeving van het verhaal te plaatsen in wuxia of xianxia. Wuxia betekent krijgshelden, is een genre van Chinese fictie over de avonturen van krijgskunstenaars in het oude China. Xianxia staat voor 'onsterfelijke helden', is een genre van Chinese fantasie dat sterk geïnspireerd is door de Chinese mythologie en beïnvloed is door filosofieën van het taoïsme, Chinese alchemie en andere traditionele elementen van de Chinese cultuur.

De tekeningen en de animatie heb ik zelf gecreëerd. De tekeningen heb ik op Photoshop gemaakt en ik heb de animatie in After Effects gemonteerd. Het liedje is afkomstig van Zhou Shen (周深).

De video is voor de tentoonstelling nog niet compleet, wat ik erg jammer vind, maar ik ben wel trots op wat ik nu heb en ben van plan om later helemaal af te ronden.

— PROJECT 2: PROMO MATERIALEN


Aan het einde van de minor werd er een tentoonstelling georganiseerd waarbij studenten hun werk kunnen presenteren. Hiervoor heb ik een trailer voor mijn animatievideo gecreëerd en daarnaast ook een poster, zodat die in de gangen erop kan worden geplakt om bezoekers te trekken naar mijn animatievideo. De tentoonstelling was op 16 juni 2023. Zo heb ik mijn plek ingericht als een ‘museum’ waarbij de bezoekers langs kunnen lopen om mijn proces te kunnen bekijken en als laatste de animatievideo.

(In een van de foto’s zie je een boek over de Tales of Japan. Dat heb ik expres meegenomen om te laten zien dat de Japanse en de Chinese cultuur qua verhalen niet erg ver van elkaar zijn. Er zijn veel verhalen in het boek die ook bij de Chinese cultuur voorkwamen, maar dan natuurlijk met hun eigen benaming.)

— 'BEHIND THE SCENES'

In Photoshop heb ik eerst twee verschillende storyboards gemaakt die gebaseerd zijn op het verhaal dat ik heb bedacht. Dit weergeeft hoe ik het verhaal en de scène in mijn gedachten heb. Ik heb deze twee storyboards voorgelegd aan testpersonen en aan de hand van hun feedback heb ik een moving storyboard gecreëerd. Dit geeft me een idee van hoe ik het liedje eronder kan plaatsen en hoe lang de scènes moeten duren.

In eerste instantie heb ik het storyboard getekend in een 'geschetste manga-stijl', omdat ik vaak in deze stijl tekende en het voor mij gemakkelijk was om hiermee een storyboard te maken. Echter, later heb ik besloten om voor een andere stijl te kiezen, iets meer realistisch. Ik heb deze keuze gemaakt omdat ik mezelf verder wil ontwikkelen op het gebied van animatie (de geschetste stijl zou hier lastig zijn) en daarnaast wil ik ook mijn tekenstijl verder ontwikkelen en verdiepen.